Potrivit art.2 din Hotararea Guvernului nr. 802/1999 cu completarile si modificarile ulterioare, numai operatorii autorizati si agentii autorizati ai acestora, persoane fizice sau juridice, au dreptul sa faca inscrieri in arhiva. Ministerul Justitiei – Autoritatea de Supraveghere in domeniu – autorizeaza operatorii/agentii pentru a putea desfasura activitatea de inregistrare a avizelor de garantie in arhiva electronica. Autorizarea se face cu respectarea Instructiunilor Ministrului Justitiei nr. 3128/C/2003 privind criteriile de autorizare a operatorilor de arhiva
Legea nr.99/1999 reglementeaza regimul juridic al garantiilor reale mobiliare, destinate sa asigure indeplinirea unei obligatii civile sau comerciale nascute din orice contract incheiat intre persoane fizice sau juridice, fiind supuse prevederilor titlului VI, in ceea ce priveste ordinea de prioritate, publicitatea si executarea, urmatoarele acte juridice:
Se considera cuprinse in domeniul de aplicare al Titlului IV toate bunurile mobile, corporale sau necorporale, orice bun mobil corporal sau bun mobil care este accesoriu al altui bun imobil, dar care poate fi inlaturat sau extras din acesta, cu exceptia cladirilor si a materialelor de constructii, chiar daca partile au denumit contractul respectiv ipoteca.
Bunurile care intra sub incidenta legii sunt urmatoarele:
Prin bun afectat garantiei se intelege toate bunurile prevazute la art. 6 din lege, precum si produsele acestora, adica orice bun primit de debitor in urma vanzarii, schimbului, fructele si productele, precum si sumele incasate din asigurare sau alta forma de administrare ori dispunere de acestea, inclusiv sumele obtinute din orice alte operatiuni ulterioare.
Avizul modificator al avizului initial, care poate viza:
Avizul de extindere a garantiei asupra altor bunuri formulat de toti creditorii/debitorii cu statut activ personal sau prin reprezentant imputernicit prin procura autentica;
Avizul de reducere a garantiei la o parte din bunurile afectate acesteia prin avizul de garantie initial, formulat de toti creditorii cu statut activ personal sau prin reprezentant imputernicit prin procura autentica;
Avizul de cesiune a creantei cu bunurile specifcate in avizul de garantie formulat de:
Avizul de stingere a avizului initial datorita executarii obligatiei garantate sau renuntarii creditorului la intreaga garantie formulat de toti creditorii cu statut activ;
Avizul de nulitate datorita anularii sau constatarii nulitatii contractului de garantie prin hotarare judecatoreasca irevocabila formulat de toti creditorii cu statut activ;
Avizul de prelungire a avizului de garantie initial, inscrierea unui asemenea aviz in timp util, produce efecte astfel:
Inscrierea in arhiva poate fi solicitata numai de persoana care are interes in legatura cu aceasta inscriere. La primirea formularului de aviz de garantie operatorul/agentul este obligat sa verifice daca solicitantul are calitatea de persoana interesata, putand efectua orice verificare necesara in acest sens, raspunzand pentru prejudiciile cauzate de neglijenta lor in cursul acestor verificari. Persoane interesate pot fi:
Nu pot fi introduse de catre debitorul cedat ce figureaza in arhiva la rubrica privind debitorul; In situatia in care avizul de cesiune a creantei garantate/modificate este introdus in arhiva la solicitarea cesionarului, noului creditor sau reprezentantului legal imputernicit prin procura autentica, solicitantul va anexa si o declaratie pe proprie raspundere, data in fata unui notar public de catre noul creditor (sau in cazul persoanei juridice, reprezentantul ei), prin care acesta declara ca datele cuprinse in formularul de aviz de garantie completat se refera la transmiterea creantei, realizata prin efectul legii sau in temeiul unui act juridic incheiat in forma scrisa si semnat de parti la data emiterii declaratiei, sau al unui fapt juridic.
Declaratia trebuie sa cuprinda in mod detaliat date referitoare la temeiul juridic al transmiterii creantei garantate, date ce vor fi mentionate si in formularul de aviz de garantie.
Declaratia va fi retinuta si atasata la formularul de aviz de garantie; Operatorii vor comunica lunar Autoritatii de Supraveghere o situatie cu inscrierile operate in arhiva de acest tip.Orice persoana, prejudiciata prin inscrierea ori prin neinscrierea in arhiva a unui aviz de garantie, cand potrivit legii exista o asemenea obligatie in sarcina creditorului, poate solicita o inscriere in arhiva, daca a obtinut o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, prin care este autorizat sa subscrie in contul creditorului acel aviz.
Inscrierea este efectuata de Autoritatea de Supraveghere, fara plata vreunui tarif. Persoana prejudiciata se va adresa Autoritatii de Supraveghere, cu urmatoarele acte:
Deoarece baza de date a R.N.P.M. este instalata pe servere conectate la Internet, intregul sistem beneficiand de o protectie sporita, publicul poate ajunge la informatiile deja existente, neputand insa accesa arhiva pentru introducerea sau modificarea datelor. Cei interesati pot accesa baza de date pentru citirea si copierea gratuita a informatiilor, timp de 24 de ore, la adresele: www.co.romarhiva.ro sau www.mj.romarhiva.ro. De asemenea, operatorii/agentii autorizati pot presta, contra cost, servicii de cautare si de copiere de informatii din baza de date a arhivei, cum ar fi:
A. Cautarea unor inscrieri dupa:
B. Cautarea de date din inscrierile vizualizate
C. Efectuarea de copii dupa inscrierile vizualizate
D. Constituirea altor documente in format electronic
Operatorii/agentii vor intocmii un proces verbal semnat de reprezentantul operatorului/agentului si solicitant, in care vor fi consemnate rezultatele cautarii, precum si criteriile si termenii de cautare propusi de solicitant si cei utilizati de operator din proprie initiativa, daca este cazul, in functie de care s-a realizat cautarea. In situatia prevazuta de art. 67 Titlul VI al Legii nr. 99/99, operatorii vor certifica, la solicitarea partii interesate, existenta inscrierii in arhiva, pe baza ID avizului de garantie. Solicitarile de cautare in arhiva vor putea fi transmise, cu respectarea celor de mai sus, si sub forma unui inscris in format electronic careia i s-a incorporat, atasat sau asociat o semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat valabil. Dupa efectuarea cautarii, operatorul/agentul va comunica solicitantului rezultatele acesteia, printr-un inscris in forma electronica ce cuprinde toate datele enuntate anterior si care va fi semnat cu semnatura extinsa a operatorului/agentului autorizat. Acest ansamblu solicitare de cautare – comunicare a rezultatelor cautarii inlocuieste procesul verbal.
Criteriile de cautare cele mai exacte si rapide sunt: